неделя, 16 февруари 2014 г.

Безвреден препарат за миене на под



Целта в моето домакинство: никога вече да не купувам почистващи препарати, пълни с отровни за организма ни и природната среда  канцирогени, токсини и алергозани. Много от които, са дори вредни за вдишване, а миризмата им остава да дразни дихателните пътища за часове.
   Още по-малко когато си имам осем лапички, които обикалят всяко кътче в къщата и две езичета, които ближат всичко що трябва и не трябва. Но не се оплаквам, Шотландските ми териерчета помагат неописуемо с чистенето на пода, като избърсват всичко след себе си с дългите си полички. Да не говорим, че никога няма нужда да вдигам парче салам от пода. Мястото на замърсяване е мигновено премахнато и щателно излизано излъскано. Ето, защо заради моите подвижни прахосмукачки :)  не мога и да си позволя да използвам токсични продукти за пода!

 Използвайте спокойно върху плочки, винилови настилки и балатуми. Консистенцията е без допълнително измиване, но ако се получат евентуално бели черти(от б.сода), просто измиите с топла вода и малко оцет. Не съм пробвала върху плочки от истински камък като гранит, мрамор, травертине и т.н., но ако сте късметлии да ги имате, проверете на малко местенце как ще понесат разтвора.

Състав:

  • 4л.     гореща Вода
  • 1/2ч.  Оцет, за предпочитане бял
  • 2с.л.  Течен сапун от тук 
  • 1/4ч.  *Белина (за силно замърсени подове)
  • 1/4ч.  *Бикарбонатна сода (или Карбонатна сода)
  • 5-6к   *Чаено дърво (противомикробно)

                  * може и без тях        

Към водата се прибавят останалите елементи. Разбъркайте. Развихрете се с парцала на любимата ви музика. След което елате и ми кажете дали ви е свършил хубава работа разтвора! :)

Ok, снимките не са ми много хубаво съпоставени. Като дойде калния сезон ще ги подновя :)

Бонус:  За ламинатни настилки използвайте 1:1:1ч. вода,спирт,оцет; 2-3к течен сапун; 5к. лавандула, 5к. масло от лимон(портокал), 3к. чаено дърво.  Впръскайте в пода и избършете с микрофибърна кърпа.


2 коментара:

фаянс цени каза...

Щом и на кучето му харесва там и иска да си играе, значи е изключително чисто станало, да не говорим, че и се вижда малка разлика,което е страхотно.При тези плочки проблем е фугата, която след време потъмнява и трябва да се почиства по редовно за да не се получава наслагвания и след това да е невъзможно почистването на подобен препарат.Надявам се да ни пишете пак с подобни полезни съвета.Блога ви е супер и ще го препоръчам на мой приятелки,които имат нужда от подобни домакински решения.

качествен паркет каза...

Доволна съм, че вее има и препарати,които не са така опасни както повечето.Гледаме всякакви реклами по телевизията, но в действителност ако имаме домашни любимци или малки деца, които тепърва се учат да ходят не е желателно да използваме каквито й да е било препарати, овен ако изрично не е написано, че са безвредни.Благодаря ви за тази статия, ще се опитам да намеря същият препарат и дано да чисти, понеже фугите се замърсяват лесно.