петък, 14 февруари 2014 г.

Домашен течен сапун за ръце или душ гел




От известно време в нас вече не се купуват нито душ гел, нито течен сапун за ръце. Които само заради практичността, че са в готов продукт ви коства повече от 10+ пъти в цена. А за направата им в къщи ви трябва не повече от 30 мин. като само две съставки са основни: калъп сапун и преварена вода.
 Препоръчвам използването на натурален сапун без изкуствени аромати, оцветители, парабани, SLS/SLES(канцироген) по възможност с най-малко примеси, примерно бебешки сапун.

Състав:



  • 150г.   сапун 
  • 2л      преварена вода
  • 1с.л   глицерин (висколизатор-за гъстота и стабилизант)
  • 20к    Есенциево масло *
                                                           * по желание


Приготвяне:
  1. Настържете сапуна (с ренде, нож, кухненски робот)
  2. Затоплете водата на слаб до среден огън 
  3. Добавете настъргания сапун  
  4. Като се разтвори сапуна преместете от котлона. 
  5. Сега е момента да добавите, ако използвате глицерин и етерични масла


Сместа се оставя да престои едно денонощие, след което се разбива с ръчен миксер. Прави се с цел да е хомогенна сместа. Тази стъпка е важна, но аз все я пропускам :)

В зависимост от сапуна, който използвате сместа може да е или твърде гелообразна или обратното да остане течна. Какво правим тогава?
   Твърде гелообразна: Добавете преварена вода до желаната от вас консистенция. Или на 500мл смес добавете 100мл алое вера + няколко капки е.м. от граипфрут.
   Твърде течно: Оставете го в хладилник, за да помогнете да се стегне. Ако и това не помогне, настържете още сапун и глицерин. Ако и това не става - сменете сапуна! :)

Идея: Към току-що направения ви душ гел може да добавите 1ч.л за 500мл студено пресован зехтин или слънчогледово масло(или някое друго ). Също маково семе за ексфолиант.



  Ако го пробвате, ще се радвам да разбера какви продукти сте избрали и как ви се е получило!



Няма коментари: