понеделник, 24 март 2014 г.

Паяжинообразуващ акар по растенията. Отстранете ги с 95% воден разтвор от...



Паяжинообразуващ акар, паразити по лимоново растение. Wikipedia
Паяжинообразуващ акар, на лимоново растение.Wikipedia

 Преди да се запътите към сектора с токсични за вас и околната среда пестициди и фунгициди, пробвайте този безвреден разтвор, който е пъти по-евтин и много ефективен. А съставките са като сол и захар- има ги във всяко домакинство.


Отглеждам си в саксия вкъщи през студените зимни месеци две дръвчета -лимон и авокадо. Наскоро забелязах лимоновите листата да пожълтяват.


Авокадовите се подвиха и някой даже придобиха един "ръждив" вид. И най-важното, което забелязах  на две-три клонки беше пайжинки и малки щъкащи паячета. Не им обърнах много голямо внимание само проверих за "мама Пайка", казах си "ами пролетен сезон идва, трябва да внимавам и за по- големите". Бях решила, на лимона да слагам повече вода , а на ръждивото авокадо да намаля :) 
  Проблема не отмина, и по малко от седмица малките паячета бяха навсякъде и най-вече под листата, т.е от вътрешната им страна. Тогава ги заподозирах тези малки гадинки за състоянието на младите ми дръвчета, и се изплаших сериозно за бъдещото ми производство на ликьора Лемончело. Криза!!!

 Отнесох се сериозно и гуугъл-нах моя проблем. Йаик! Оказаха се не паяци ами паразити от рода на кокошинките и кърлежите, но нападащи растенията и като цяло не подбират- цветя, овошки, зеленчукови култури, билки. Всичко им е в менюто на малките гадинки. Пълното им латинско наименование е Tetranychus urticae
 От различни сайтове какво разбрах за  паяжино образуващия акар:

  • предпочитат сух и топъл климат
  • не понасят влажен климат и ниски температури
  • до 3 дена се излюпват и след 5 дни са  репродуктивни
От всичките четени страници само това ми трябваше да знам. И понеже е модерно да си във война и аз подхванах моята  с терористи-паразити, които изсмукват соковете на листенцата от недрата на клетките. :)

 Препарат против  Паяжинообразуващ акар:

  •    1 литър  Вода
  •    1 ч.л       Бикарбонатна сода
  •    20мл      Течен сапун или веро


Използване:

  1.  Приготвянето е ясно -смесете съставките  в 1.5 л. бутилка и разклатете
  2. 2/3 от разтвора използвайте да измиете листата едно по едно. (ако тази задача е невъзможна преминете към 3.)
  3. Останалата част или цялата я използвайте да пръскате през няколко(4до7) дена листата на растението
  4. Целта е не само растението, колкото самите паразити да бъдат покрити от разтвора   


Наранени листа на лимон от паяжинообразуващ акари след прочистването им
Наранени листа на лимон след почистването им от Паяжинообразуващ акар.

Каквото и количество да ви трябва помнете ,че сапунената вода трябва да ви е  2%-ов концентриран воден разтвор според Колорадския Университет. Ако е по-силен разтвора ще "изгорите" и "отмиете" натуралните предпазващи масла на растението, особено ако е мъхесто (мамо това е за теб :).Затова пробвайте разтвора на малка част от разтението 1-2 дена преди да третирате засегнатите места. Още според КУ, 2% сапунен воден разтвор помага и срещу: "малки и меки членестоноги като: листни въшки, бяла мушица, листни бълхи и като  паяжино-образуващите акари са най-податливи на сапуни". Насекоми с по-твърда обвивка не са застрашени, като калинки, пчели, бръмбари, гъсеници в това число и др. сходни. Хей, все пак е колорадски у. и трябва да знаят едно-две неща за насекомите и не само за колорадските бръмбари.

 Надявам се препарата да ви послужи толкова добре, колкото и при мен. Благодаря за посещението Ви!

4 коментара:

Анонимен каза...

Имам няколко въпроса, тъй като ми стана малко неясно от статията. Трябва да пръскаме растенията през 4 или 7 дена? Или да ги пръскаме всеки ден до 1 седмица? Този препарат за какъв период изчиства тези акари?

Tsvety каза...

Здравейте, ако растението ви понася сапунения разтвор на 3-4 дена е най-добре. Т.е колкото по-често третирате акарите, толкова по-бързо ще се оттървете от тях. Лимона и авокадото ги изчистих за около месец, като само с първото почистване премахнах по-голямата част от тях.
Надявам се да съм отговорила на въпроса.
Само да добавя, ако растенията, които ще тритирате са изложени на директно слънце, ги напръскайте в късните следобедни часове. Силното следобедно слънце заедно със съпунената вода може да "изгорят" листата.
Желая ви късмет, при мен помогна, надявам се и при вас да има успех!

Анонимен каза...

Благодаря за допълнителната информация. За сега не виждам да има някаква промяна, но ще продължа да пръскам. Надявам се по нататък да се оттърва от тях.
Хубав ден!

Анонимен каза...

Здравейте, аз имам една палма Вашингтония и отодавна имам такъв проблем но не знаех за какво става въпрос с всяко 2-ро листо изсъхва от края към центъра има някакви паяжинки отдолу някакви бели точици и ще изпробвам метода защото и други растения започнаха да имат същия проблем.